Raklap teraszt építettünk!

Raklap teraszt építettünk!

Hatalmas divat a raklapok újrafelhasználása, mindenhol klassz ötletekbe botlani. Lássuk valójában mennyire egyszerű, gyors, olcsó és szép (vagy nem) egy raklapokból épített terasz!

Előzetesben mindenkinek felhívom a figyelmét arra, hogy úgy olvassa az alábbiakat, hogy teljesen gyakorlati tapasztalatok nélkül (nem vagyunk se ácsok, se bármilyen építőipari gyakorlati szakemberek), mindenféle meglévő szerszám nélkül vágtunk bele az építésbe. Nem az örökkévalóságnak építettük, ha pár évet kiszolgál, az nekünk bőven elég. Ezen kívül a munkálatokat még nehezítette kicsit az én türelmetlenségem is, ami végül elég komoly tényezőnek bizonyult! Volt amit lehetett volna szebben, jobban, ügyesebben, de nekünk így sikerült! :)

Adott volt egy füves terület a hátsó kert sarkában, amit semmire nem lehetett használni, nekünk meg szükségünk lett volna egy leülős terasszerűségre a medence mellett. Eredetileg egy komolyabb építményt terveztünk ide (sütögető, tároló, leülős rész – rendes tető alatt, oldal falakkal határolva), de a kapott árajánlatok miatt ezt pár évre elhalasztottuk (kb 1 millió Ft-os ajánlatokat kaptunk). Viszont addig is jó lett volna valami olcsó, egyszerű dolgot csinálni, amit magunk is el tudunk készíteni és ahol el lehet heverészni, sziesztázni, így kb másfél hónapja egy csütörtök este fogtam magam és terveztem ide egy raklap építményt. A raklap felhasználás a neten fellelt fotók alapján olcsó és gyors, így jó ötletnek tűnt.


Ahhoz, hogy a férjemmel elfogadtassam a tervem (értsd: rávegyem, hogy szerszámot vegyen a kezébe), rögtön egy kis látványtervet raktam elé, illetve egy előzetes költségvetést is megpróbáltam összerakni, aminek a hozzávetőleges végösszegére kb 120-130 eFt-ra jött ki. Ez jól hangzott! Ráadásul úgy gondoltam, hogy másnap (pénteken) beszerzem a szükséges dolgokat, lefestjük, összeállítjuk és vasárnapra kész is lesz! Ha-ha-ha…

Péntek reggel elszaladtam a fatelepre és megvettem a szükséges deszkákat, gerendákat, illetve megvásároltam a raklapokat, a fakezelő kencét, festékeket, csavarokat.

Az első fennakadás ott lett, hogy a deszkák nem gyalult deszkák voltak, hanem durván “szőrösek”. Le lehetett volna gyalultatni, de arra több mint 1 hetet kellett volna várni, ami persze nekem nem fért bele az időbe, hiszen akkor hogy leszünk kész vasárnapra! Majd legyalulom én… :)

Raklapokból újnak mondottakat vettünk, de ez nem jelentette azt, hogy szép, egységes, csiszolt deszkákból állnak, vagy éppen repedés mentesek… Ráadásul kiszállítást sem vállaltak egyik helyen sem ahol voltam, így ide még teherautót is kellett szereznem.

Az első feladatunk az építéssel az volt, hogy ki kellett egyenesíteni a területet, mert kb 4 méteren 20-25 cm lejtés volt. Nagyon betonozni nem akartunk (sok kosszal jár, meg macerás), így készítenünk kellett egy keretet lécekből, amit aztán feltöltöttünk földdel. A terasz 4 sarkába 10×10-es gerendákat kellett lerakni, amihez a deszkák lesznek fogatva. Ezeket muszáj volt bebetonozni, hogy ki ne dőljenek, amihez gödröt kellett ásnunk. Ez nálunk nem olyan egyszerű, mert egy nagy sziklán fekszik a telek, így bármilyen 20 cm-t meghaladó ásáshoz törőkalapácsra van szükség.

Miután nagy nehezen megvoltak a gödrök, a kivitelezőmtől kaptunk egy kis segítséget. Teherautó platón hoztak nekünk a srácok félkész betont, így megúsztuk a betonkeveréssel járó macerát. Beöntötték a lyukakba és beleállítottuk az oszlopokat. (Itt most páran szörnyülködhetnek, hogy így nem lesz hosszú életű a gerenda, de hirtelenjében nem volt más lehetőség. Én beszereztem U villákat, amikbe bele lehetett volna ültetni az oszlopokat és akkor nem kerültek volna a betonba, de azoknak a villáknak kb. 20 cm-es végződésük volt, ami a betonba mehetett volna és ezt nagyon kevésnek tartottam ahhoz, hogy a szelet kibírják. Ha valakinek van rá lehetősége, akkor ezekre utólag lehet hegeszteni még plusz szétálló vasakat és úgy bebetonozni, akkor az tartósabb lesz!)Az oszlopok tetejének szintbe vágásához láncfűrészt használtunk, majd miután ezekkel megadtuk a terasz elhelyezésének a keretet, ki kellett ásni a nyomvonalat, ahol a deszkák fognak futni, amik a feltöltött földet fogják körbe keríteni. Ezeknek belső támaszték is lett kicsit csinálva, hogy ne nyomja ki a föld majd az oldalukat.


Ezután jött az oldalsó keret elkészítése, amihez a szőrös deszkákat rendbe kellett hozni. Először nekiálltam egy kedves szomszédunktól kölcsönkapott gyaluval leszedni a ronda felszínt, de a gyalu sajnos elég hamar megadta magát (Bocs Zsolt!), ráadásul azzal nem is olyan egyszerű dolgozni. Mivel a gyalu vágófelülete keskenyebb, mint a deszka, sok helyen bemarás képződött, ahogy lekapta a felső 1-2 mm-t. Utána kinyomoztuk, hogy ehhez bizony szalagcsiszolóra lesz szükség, méghozzá iparira! Kölcsönöztünk egyet a Bauhaus-ból és azzal estünk neki, jó erős  csiszolópapírt használva. Ez egy kicsit nehezebb művelet, mert a szalagcsiszoló ki akar szaladni az ember kezéből, így ezt átadtam a férjemnek. Nem csak a léceket, de a raklapokat is mind végig kellett csiszolni, mert egyik sem volt szálkamentes állapotú sajnos. Itt azért már kezdtük elbukni a “3 nap alatt végzünk” tervet. :)


Csiszolás után jött a faanyag lekezelése, majd vastaglazúrral festése. Ebben egy fél léc erejéig a gyerekek is részt vettek :)

Összeállítottuk a szint emelés keretét, majd földet töltöttünk bele és simára döngöltük. 1 plusz deszka sor is lett készítve, ami a padló raklapok oldalát fogja eltakarni. Csiszolás, kezelés, festés után jöhettek be a raklapok!

A raklapok felhasználásához hozzátennék annyit, hogy mi az eredeti állapotában, a meglévő tetőléceivel használtuk fel őket. Ebből következett, hogy ezek azért hiába EUR szabvány raklapok, korántsem egységesek, pár mm/cm eltérés mindegyikben volt. Ilyen formában ezeket egymás mellé tökéletesen illeszkedve lerakni egyszerűen lehetetlen! Valahol mindig lett eltérés, vagy nem futottak a lécek össze, tökéletes felületet elérni nem lehetett!

Ha valaki mégis szeretné profi módon megcsinálni, akkor az szedje le a felső deszkákat, hogy a raklapoknak csak a tartó szerkezetét használja és teljesen új léceket rakjon rá, akár a teljes felületen végig futtatva. Ez szebb megoldás, de a költségeket jócskán megnöveli, viszont akár utólag is megcsinálható. (Bár felmerül bennem, hogy ennyi erővel simán párnafákat kell lerakni, rá a léceket és teljesen felesleges a raklapokkal szórakozni. Ha most kezdeném, lehet, hogy én is így csinálnám.)

A másik gond a raklapokkal, hogy kb 4 cm rés van a lécek között. Ez bőven elég arra, hogy egy felnőtt lába is kificamodjon benne, nem hogy egy gyereké. Mi ezt úgy küszöböltük ki, hogy 3 cm-es léceket raktunk végig bele, amit még pluszban világos színűre festettünk, hogy kicsit izgalmasabb legyen.


Ezzel kész is volt a dobogó, mely ebben a formában inkább egy színpadra hasonlított :)

Készült hozzá két fok lépcső is, hiszen pont elől elég magas lett a fellépés.

A következő munka az L alakú ülőrész elkészítése volt. Ehhez 2 sor raklap lett használva, illetve elvágott raklapokból lettek a háttámlák, amik mind világos színűre lettek festve. Mindenhol takaróléceket használtunk, hogy lehetőleg ne lehessen belátni a raklapok belsejéhez, mert azt festegetni már semmi türelmünk nem volt, hozzáférni sem igen lehetett, illetve nem is volt szép látvány.

A terasz két kerítés felőli oldalához még további deszkákat fúrtunk fel vízszintesen. Az egyik oldalon a nap miatt kellett további árnyékolásnak, a másik oldalon pedig a használaton kívüli cserepeket, talicskát tartjuk, így azt ezzel el lehetett takarni. Plusz még kuckósabb is lett tőle. :)

A következő tortúránk a napvitorlával volt. Több weboldalon is árulnak, de mint kiderült, majdnem mind egy cég oldala. Mikor felhívtuk őket, közölték, hogy elfogyott, és csak hetek múlva fog jönni belőle – talán. Ami azért furcsa, mert ennek most van szezonja. Ha nyáron nincs készletük, akkor mégis mikor akarják eladni?

Végül is 3 hét alatt megérkezett. Fix méretet kértünk, mert úgy olcsóbb volt, mint a méretre csináltatott. Kicsit féltünk tőle, mert a teraszunk mérete kb. 3,6×3,4 m-es lett, a napvitorla pedig 3×3-as négyzet alakú. Felszereléskor kiderült, hogy még majdnem nagy is lett! Két oldalt raktunk csak bele kifeszítő csavarokat és így is csak épp hogy meg lehetett feszíteni, annyira nagy volt a vitorla.


Az elkészült ülőkékre szivacsot a JYSK-ben sikerült vásárolni, melyekre még rendes huzatot kell varrnom, de azt majd a hideg téli estéken tervezem megcsinálni. Most ideiglenesen gumis lepedőt tettünk rá, amit az Ikeában vettünk, illetve ugyanitt találtuk a szürke párnákat is.

És akkor lássuk a végeredményt!

Összefoglalva: a terasz mérete végül 3,6×3,4 m lett.

Az ehhez felhasznált anyagok kb.:

 • 22 db 4 m hosszú 15 cm-es léc
 • 10 db 4 m hosszú 10 cm-es léc
 • 20 db 2,2 m hosszú 3 cm-es léc
 • 4 db 10×10 cm-es 3 m hosszú gerenda
 • 25 db raklap
 • sok száz csavar
 • 5 l alapozó
 • 1,5 l világos vastaglazúr
 • 7 l sötét vastaglazúr
 • 3 db 185×60 cm-es szivacs
 • 3×3 m-es napvitorla
 • föld, beton

Szükséges gépek, eszközök (szinte az összeset kölcsönöztük a Bauhaus-ból):

 • törőkalapács
 • szalagcsiszoló
 • kézi csiszoló
 • láncfűrész
 • körfűrész
 • fúrógép
 • csavarbehúzó gép
 • ecsetek

Időben: 4 hétvége és jó pár hétköznap kellett, mire elkészült! 3 nap, mi!… :D

Költségben: jócskán meghaladtuk az először tervezettet! Kb. 230-240eFt lett csak az anyagköltség és a gépkölcsönzések végül.

Vélemény, tapasztalat: nagyon szeretjük, hangulatos, kényelmes! DE! Soha az életben nem állnánk neki még egyszer! :D

Rengeteg sok munka volt vele és rettentő kosszal járt a sok csiszolás, vágás! (Mindenen áll még mindig a fűrészpor, még szerintem szegény szomszédoknál is.) Ezt csökkenthettük volna, ha gyalult léceket veszek, de azokat is ugyanúgy csiszolni, finomítani kellett volna, tehát nem úsztuk volna meg teljesen.

Jó poén a raklappal dolgozás, a kertben érdekesen lehet használni, de sok inspiráló fotón látható a lakásban használva, amit én biztos nem ajánlanék ezek után! Egyszerűen nem lehet az egészet tükörsimára csinálni és poros, koszos hatású egy otthonban, egyszerűen nem odavaló szerintem! (Vagy csak én vagyok kényes hozzá?)

És befejezésül még egy kis raklap, melyet az idei Szigeten lőttünk:


Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed

4 comments

 1. pepe

  Gratula, klassz lett! :)
  De legközelebb kérdezzetek meg, mielőtt ilyenbe belevágtok, hogy mennyi macera van a fa felületkezeléssel! :-P

 2. Nikoletti Petra

  Melinda, én ezt csak most láttam! Le a kalappal!!!! Én erre soha nem volnék képes (pont három hete “készítem” az éjjeli szekrényeinket. :))
  Iszonyú menő lett, gratulálok!!!!!!

Comments are closed.