Milyen fűtési rendszert válasszak?

Milyen fűtési rendszert válasszak?

Úgy gondolom, Olvasóim között sokan vannak, akik építkezés vagy felújítás előtt állnak. Ilyenkor az otthonuk szépsége mellett nem elhanyagolható tényező, hogy megfelelő hűtési/fűtési rendszert válasszanak. Nem mindegy, hogy mekkora beruházásba kezdenek, mennyit költenek rá, illetve mennyi idő alatt fog megtérülni ez nekik, mennyi lesz a rezsiköltségük.

Kedvenc gépészeti cégem, az NGBS elkészített egy mindenre kiterjedő összehasonlítást és számítást, ahol jól áttekinthető, mely fűtési rendszereknek mi az előnye vagy hátránya, költsége. Érdemes áttanulmányozni, hogy ne legyetek a témában elveszettek, mert sok olyan ajánlatba lehet belefutni, ami először fantasztikusnak tűnik, de mire kiderül, hogy mégsem úgy van, ahogy reklámozták, már futhatunk a pénzünk után.

Megtérülés Munkáim során én is többször elhűlve hallgattam már, hogy a tulajdonosokra milyen fűtési rendszereket “sóztak rá”, vagy éppen mennyiért. Meggyőzték őket, hogy az ilyen-olyan rendszer hiperszuper lesz, mert milyen keveset fog fogyasztani. Lehet, de ugyanakkor nem számoltak utána, hogy a beruházás költsége még így sem fog 20 év alatt sem megtérülni nekik. Vagy másik példa, amikor egy új ház tulajdonosa az ismerős  ajánlására fatüzelésű fűtést csináltatott, ami tényleg szuper, csak míg az ismerősnek volt ideje évi több tonna fával eljátszani (behordani, begyújtani vele, tárolni, stb.), addig az új tulajdonos este a munkából hazaérve már nem szívesen foglalkozott ezzel és utálta minden nap.

megterules4

Sajnos a gépészet egy olyan szakág, ami sok építkezőnek kínaiul van, hiszen nem mindenki tudja mi az a harmatpont vagy COP érték vagy puffer, stb., és mikor ilyen vagy ennél durvább szakszavakkal dobálóznak a szakik (márpedig azt nagyon szeretnek!), akkor csak csendben bólogatunk.

Ugyanakkor mindenképp érdemes a témának utána járni, hiszen nem mindegy, hogy egy fűtésrendszer 2 millió forintba vagy 10-be fog kerülni, vagy évente 100 vagy 300 ezer forint lesz a fűtés számlánk! És akkor arról még nem is beszéltem, hogy mennyi bosszúságot spórolhatunk meg, melyek a beköltözés után kerülhetnek elő egy rosszul megtervezett vagy kivitelezett rendszer esetén. Sajnos ezt saját házunkkal kapcsolatban is tapasztaljuk. Egyszerűen anno mikor építkeztünk, bíztunk a kivitelezőnk gépészében és nem jártunk tüzetesen utána, nem néztünk a körmére, mikor dolgozott és így utólag ezt nagyon megbántuk.

Egyébként az NGBS i-Komfort magazin oldalát érdemes követni, mert ők megpróbálják a gépészeti szakmát halandók számára is érthetővé és elérhetővé tenni. Ebben picit nekem is benne van a kezem, mert együtt dolgozásaink során gyakran mondtam nekik, hogy akkor ezt most “szőkítsék” le nekem, hogy én is értsem. :D Innen indult az oldal ötlete, amibe aztán engem is felkértek, hogy egy-egy lakberendezési témával könnyítsem a gépészet komolyságát.

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed