Lakberendezési munka folyamata

Szerencsés esetben a lakberendezés már a ház építész általi tervezésénél kezdetét veszi. Az elkészült építészeti tervrajzokat átnézve van lehetőség már előre végig gondolni, hogy mi, hogy fog elférni és lakberendezési szempontok alapján esetleg módosításokat javasolni. Saját tapasztalatom sajnos az, hogy az építészeti tervek gyakran papíron nagyon szépek, de mikor el szeretnénk helyezni mondjuk egy nagyobb szekrényt, akkor kiderül, hogy az adott helyiségben nincs is hely neki, mert vagy ajtó, vagy ablak van minden lehetséges helyen, vagy ahol üres falrész van, ott meg nem fér el a kívánt méretben. Pedig milyen jól hangzik, hogy pl. a hálószoba 20 nm-es. Ilyenkor érdemes a lakberendező által ajánlott lehetséges módosításokat átnézni és esetleg egy-egy belső fal arrébb helyezésével javítani a helyiség adottságain. Többek között ezért is fontos, hogy még az építkezés megkezdése előtt, vagy legkésőbb a válaszfalak felhúzása előtt keress fel egy lakberendezőt.

Ha már megépült lakásodat, házadat szeretnéd felújítani, átalakítani, akkor is jó, ha még a kivitelezés megkezdése előtt elkészítteted a terveket, mert így előre ki tudod választani, hogy mit, hogyan szeretnél és nem akkor kell mondjuk csempe után rohangálni, amikor a burkoló már ott áll az ajtóban. A tervek alapján pontosabb árajánlatot tudsz kérni, így előre kalkulálhatsz a költségekkel is.

Mielőtt felkeresel egy lakberendezőt, az első fontos dolog, hogy legyen egy pontos, méretezett alaprajz a lakásról a jelenlegi állapotában vagy a megépítendő ház tervrajzaira van szükség. Ha nincs alaprajzod, akkor természetesen a későbbiekben a lakberendező segíthet a felmérésben.

Amikor sikeresen kiválasztottad a számodra szimpatikus lakberendezőt, egy személyes találkozó keretében megismerkedtek, átbeszélitek az igényeket, elvárásokat.  A megbeszélésen elmondhatod, hogy milyen szintű tervezést szeretnél, milyen helyiségeket érintene és ez alapján fogsz egy részletes árajánlatot kapni.

Az árajánlat elfogadása után a következőképpen zajlik egy teljes lakberendezés:

Először 2-3 berendezési vázlat terv készül, melyen megnézheted, hogy milyen lehetséges, ajánlott elrendezések vannak a terekben, hogy férnek el az igényeidnek megfelelő bútorok. Ajánlásokat kapsz az esetleges építészeti módosításokra. Ezeken a terveken még színek, burkolatok általában nincsenek, mert a funkciók meghatározásán van a hangsúly.

Ha kiválasztottad a Neked tetsző elrendezést, tisztázódik a funkcionális igény, akkor a lakberendező elkészíti kiviteli terveket ahhoz, hogy a munkára árajánlatot tudj kérni a kivitelező szakemberektől. Ez számodra azért fontos, mert így mielőtt nagyon beleélnéd magad egy nagyvonalú átalakításba, megtudod, hogy bele fér-e a költségvetésedbe. Én miután meg van az árajánlat, át szoktam nézni a megrendelővel és egyszeri alkalommal esetleg kisebb módosításokat csinálhatunk, ha szükséges.

Amennyiben a kivitelező árajánlata is elfogadásra került, elkezdődhet a vázlat tervek felöltöztetése. Ajánlatot kapsz burkolatokra, bútorokra, színekre, anyagokra, azok beszerzési helyeire. A közösen kiválasztott anyagok felhasználásával már színes, 3d-s látványtervek készülnek, melyek a helyiségek jövőbeni képét mutatják.

Az elfogadott, végleges látványterv alapján elkészülnek a kalkulációk a felhasznált anyag mennyiségekről, amik alapján meg tudod őket rendelni.

A kivitelezés folyamán többször helyszíni szemlét szoktam tartani, amikor megnézem, hogy haladnak, egyeztetem a szakemberekkel a terveket, illetve ellenőrzöm a munkájukat is.

Remélem ezzel a kis összefoglalással pontosabb képet kaptál egy lakberendezés folyamatáról, fázisairól, egy lakás terveinek formálódásáról, kialakulásáról. Ez a folyamat persze csak általános, eltérések lehetnek az egyedi igények miatt.

Amennyiben kérdésed van, vagy szeretnéd megrendelni saját házad/lakásod lakberendezését, keress meg elérhetőségeimen, szívesen segítek.

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg
3964 0 aug 13, 2007

Comments Closed

1 comment

  1. mzs

    ez nagyon jó lett! így tudjuk mi után mire számítsunk.

    nekünk pl nagyon nagy segítség volt a festésnél, mikor mielőtt elkezdhettük volna a mukát, láttuk mire számítsunk, mikor készen lesz a szoba. mivel magunk festettünk, így közben nem ment el a kedvem tőle, mert alig vártam hogy készen legyen és azt lássam, amit előtte a terveken. És tényleg, olyan lett és imádjuk a nappalinkat, a csíkos falat, az ebédlőasztalt benne, a tükröt, a tv elhelyezését. Mindent!

Comments are closed.