Kétbetűs kitérő

Kétbetűs kitérő

Te tudod mit jelent az a bizonyos két betűs szó? WC

A 16. század végén Sir John Harington angol költő és polihisztor találta fel a maihoz hasonló, tartályos wc-t, de elterjedése csak a 19. század harmadik harmadára tehető. Ez a vécétípus először Angliában hódított teret, ezért nevezik Magyarországon angolvécének. A rövidítés a Water Closet-ből származik.

Na jó, nem történelmi áttekintést szeretnék adni az illemhely kialakulásáról, hanem a teljesség igénye nélkül szeretném összeszedni, hogy mik a ma leggyakoribb, lakásokban használt típusok, mert gyakran fel szokott merülni az ügyfeleim részéről kérdésként.

Látszó tartályos vagy beépített tartályos

A látszó víztartályok lehetnek magas tartályosak (ezek voltak régen az elterjedtek, amikor jó magasra szerelték fel a falra), alacsony tartályosak, melyek hasonlóak az előzőhöz, csak lejjebb, már szinte közvetlenül a wc-csésze fölött van a tartály a falon, illetve az újabbak a monoblokkosak, melyek a csészére közvetlenül ráültetett tartályos kivitelűek. Ezekből nagyon szépeket lehet kapni, mindenféle formában és a tartály porcelánból van.

Az általam legkedveltebb megoldás a szerelt előfalas, azaz beépített, melynél a tartály a falba kerül elhelyezésre. Nem látszik belőle semmi, csak egy szép nyomólap. Fel szokott merülni, hogy hogyan szerelhetőek ezek. Szakemberek a nyomólap mögé benyúlva tudják javítani, nem kell rögtön falbontásnak nekiállni. Mindenképp jó minőségű, neves márkát vegyünk, pl. Geberit, Viega.

Alsó vagy hátsó kifolyású

Ha a szennyvízcső kiállás a padlón van, akkor alsó kifolyású, ha a falon van, akkor hátsó kifolyású wc-re van szükség.

Az alsó kifolyásúakat kivétel nélkül minden esetben aljzatra ültetjük, míg a hátsó kifolyásúak lehetnek padlóra ültetett típusú csészék, vagy falra szerelhetők is. A hátsó kifolyású, falra szerelt változatok takarítás szempontjából sokkal praktikusabbak szerintem.

Lapos vagy mélyöblítésű

Ez igazából ízlés dolga, hogy ki melyiket szereti. A mély öblítésű wc-t szokták csobbanósnak nevezni. Előnye, hogy a szagok kevésbé vagy egyáltalán nem terjednek. A lapos öblítésnek egyetlen egy hátránya van a szag, ha nem húzod le rögtön, viszont nem csobban. :)

Néhány WC szépség:
A végére egy jó tanács: óvakodj a II. osztályú WC csésze vásárlásától! Nagyon szépek, nagyon olcsók és nagyon rossz minőségűek.

Via, via, via, via, via, via, via, via, via, via, via

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed