Kedvenc klasszikusaim – Barcelona fotel

Egy sorozatban szeretném bemutatni néhány kedvenc klasszikus bútoromat és pár szót szólni a tervezőikről. Elsőként ami a legközelebb áll a szívemhez:

Barcelona fotel és lábtartó

Barcelona fotel
Barcelona lábtartó

Tervező: Ludwig Mies Van Der Rohe (1886-1969)

Furcsa játéka a 20. század designtörténetének, hogy a 1950-es évek amerikai irodaházainak egyik legjellegzetesebb és legnépszerűbb modern ülőbútora, a ‘Barcelona’ szék egyedi darabnak készült a 20-as évek végén. Német származású tervezője századunk modern üveg-vasbeton építészetének reprezentánsa.

Ludwig Mies van der Rohe a németországi Aachenben született 1886-ban. Több évi műszaki rajzolói munka és építészeti szabadiskolai kurzusok elvégzése után 1908-ban Peter Behrens német építész és formatervező berlini irodájában sikerült elhelyezkednie. Itt a modern 20. századi építészet legjelentősebb képviselőivel, a francia Le Corbusier-vel és a német Walter Gropiussal dolgozhatott együtt. 1912 és 1938 között önálló építészeti praxist folytatott Berlinben. 1930-tól a Berlinbe átköltöztetett Bauhaus Iskola igazgatója volt, egészen annak bezárásáig – 1933-ig. A németországi nemzetszocialista uralom elleni tiltakozásul 1938-ban áttelepült az Egyesült Államokbeli Chicagoba, ahol a híres Illinois-i műszaki egyetem építészeti tanszékének lett a vezetője. Mies van der Rohe németországi építészeti tevékenységét elsősorban konstrukciós anyagkísérletek jellemezték. A ‘20-as években számos tervet készített magas acél- és üvegszerkezetekre, amelyek az Amerikában kiteljesedő építészeti munkásságának lettek az alapjai. A ’20-30-as években kivitelezésre került kevés számú építészeti munkája századunk modern építészetének etalonja lett.
Mies van der Rohe 1929-ben tervezte a barcelonai Világkiállítás német pavilonját, amelyen már megjelentek építészetének legfontosabb vonásai – az acél vázszerkezet nagy üveghomlokzatokkal és a belső terek paravánszerű nagy falfelülettel való megtörése. A pavilont a spanyol uralkodói pár is felkereste. Erre az ünnepélyes alkalomra tervezte a ma ‘Barcelona’ néven ismert tárgyegyüttesét, amelyből a háttámlás szék tulajdonképpen a ceremónia alatt ‘trónusként’ funkcionált. Az egyiptomi királyi összezárható szék egyfajta újraértelmezése jelenik meg ebben a munkájában.
Rendkívül gyors sikert hozott számára, és a modernista éra egyik szimbólumává vált.

Anyaga:
Bőr kárpitozás
12 mm-es rozsdamentes acél váz
Barcelona kanapé

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg
5146 0 aug 24, 2008

Comments Closed