Home Staging bővebben

Többen érdeklődtek a Home staging iránt, így gondoltuk írunk egy kis szösszenetet, hogy hogyan is zajlik ez, milyen lehetőségek is vannak rá.

Előkészület:

Az első találkozáskor a Stager elmondja a tulajdonosoknak, hogy mi fog történni a lakásukban, mire kell számítaniuk, mi a munka menete, miben tudnak Ők dönteni, miben tudnak segíteni, stb. Ilyenkor fontos, hogy az ingatlanban élők közül mindenki ott legyen, hogy mindenki tisztába legyen azzal, hogy mennyiben fog megváltozni az élete, senkit se érjen meglepetésként a Staging.

Különböző lehetőségek a szolgáltatás igénybevételére:

Három fő szolgáltatást szoktunk felajánlani a tulajdonosoknak.

1. Tanácsadás

A Stager elmegy a megrendelőhöz, végigjárja az eladni kívánt lakást, házat és fényképeket, feljegyzéseket készít. Az ingatlan nagyságától függően ez kb. 1-2 órát vesz igénybe. Ezek után kiértékelésre kerülnek a fotók és a feljegyzések, melyek alapján egy részletes leírás készül helyiségenként a javasolt módosításokról, teendőkről. Ez tartalmazza, hogy az adott helyiségben mit kellene tennie a tulajdonosoknak, hogy az ingatlan minél kedvezőbb benyomást nyújtson az érdeklődők felé. A kapott írásos értékelés alapján a tulajdonosok maguk végzik el a szükséges munkát.

2. Irányítással történő Home Staging

Az első találkozás alkalmával megbeszéltek szerint, a Stager a megadott időpontban elmegy az ingatlanba, ahol ott vannak a tulajdonosok is és ha szükség van rá – nagy az ingatlan, kevés az idő, stb. – néhány segítőjük.
Ekkor a Stager irányítja a munkát, ő mondja meg mit, hogyan hová tegyenek és a családtagok elvégzik a kijelölt feladatokat. Ezek a feladatok lehetnek, akár takarítás, dobozolás, bútor átrendezés, stb. Ingatlan nagyságától függően ez 1-2 nap.

3. Home Staging csapat végzi el a „stagingelést”

Ennél a fázisnál a tulajdonos válláról minden gondot leveszünk, még az sem szükséges, hogy a tulajdonosok közül bárki is ott legyen. Minden munkát elvégeznek a csapat tagjai, természetesen a tulajdonosokkal korábban már egyeztetettek szerint. Ez is ingatlan függő, körülbelül 1-2 napot vesz igénybe.

Staging után

- Érdemes lefotózni az ingatlant, majd ezeket a képeket használni a hirdetésekben.
- Próbáljunk úgy élni az ingatlanban, – amennyiben még ott kell lakunk -, hogy minél jobban megtartsuk a staging-elt állapotot.
- Külföldön ilyenkor szokták meghirdetni a nyitott ház akciót. Ez azt jelenti, hogy a megadott időpontban, amit előre meghirdetnek (egy délelőtt, vagy délután kb. 3-4 óra) bárki megtekintheti a lakást, akár előzetes egyeztetés nélkül is.

A fent említett lehetőségek különösebb beruházást nem igényelnek, csak az ingatlanban meglévő dolgokból építkezik.
A kisebb-nagyobb beruházást igénylő Home Staging-re nem lehet általános „forgatókönyvet” mondani, mert ott nagyon különbözőek a feladatok, mindig más, mindig az adott ingatlanra hangolt a munka menete.

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed

7 comments

 1. jethro

  Szerintem nagyon nehéz a meglévő dolgokból építkezni, én azt tartom gyakorlatias megoldásnak, ha egy ezzel foglalkozó cég beruház egy csomó textíliába és apróbb kiegészítőkbe, s azokat hurcolja körbe.

  Ezzel persze az a gond, hogy a fotózás erejáig nagyon jó, de megtekintéseket már nem lehet kivitelezni ezáltal…

 2. Zsuzsa

  Nehéz a meglévő dolgokból építkezni, ez igaz, de abból is lehet.
  Home Staging lényege nem a design lakás kialakítása, hanem a lakás minél előnyösebb bemutatása, a vevő felé. Ennek természetesen vannak fokozatai. Az alap, amikor a meglévő berendezési tárgyakból dolgozunk. A szolgáltatás teteje, amikor mindent a Stager visz a lakásba. Ez főleg üres lakásoknál lehetséges. A két szolgáltatási szint között számtalan variáció van.

  Az egyik „stagingeléskor” a tulajdonos az elején ellenállt, szkeptikus volt. Ám mivel el akarta adni a házát, elfogadta a változtatási javaslatokat. Miután a szoba át lett alakítva a meg lévő dolgokat felhasználva, megnézte, és ő kérdezte, meg, hogy nem lenne jobb ide egy fehér ágyterítő. Mondtuk, hogy igen de nem találtunk a szobában, erre elővett egyet a gardróbból. Ekkor értette meg igazán a staginget.

  A Home Staging tulajdonképpen a lakberendezés egy formája.
  A lakberendező más szemmel, szakértő szemmel látja a lakást. Néhány bútor átrendezésével, berendezési tárgyak átcsoportosításával, felesleges tárgyak elpakoltatásával, stb. a lakás hangulatát, arculatát meg lehet, meg tudja változtatni.
  Ez is lakberendezés csak nem a jelenlegi tulajdonos számára tervezzük meg a lakást.

  A leendő vásárló nem biztos, hogy úgy fogja lakni, ahogyan az „stagingelve” van, (sőt biztos) de mivel egy kedvező képtárul elé, már pozitívan áll a lakáshoz, és el tudja képzelni sajátjaként.

 3. jethro

  …sőt, lehet hogy utána már el sem akarja majd adni… :)

  Nagyon sok sikert kívánok Nektek ehhez a munkához, szerintem ez sokkal izgalmasabb és nagyobb kihívás, mint egy zöldmezős beruházásból és egy valag pénzből kiindulva nagyot alkotni! :)

  Vannak már konkrét ilyen munkáitok is? Vagy maiket feltettetek az mind már a sajátjaitok voltak netán?

 4. Meli

  Köszönjük! :)
  Ez még egy viszonylag új szolgáltatás itthon, de sok az érdeklődő és már van pár folyamatban lévő megbízásunk is.

 5. jethro

  Pár gondolat jutott még az eszembe a staging kapcsán:

  - milyen ennek a díjazása? Arra gondolok első sorban, hogy biztos vannak olyan lakások, ahol nagy összevisszaság van, így nagyot lehet aratni – de mi van akkor, ha egy alapvetően tök gusztán berendezett kis lakás tulajdonosa bízik abban, hogy a szakértők ebből még többet ki tudnak hozni – holott azoknak sincs jobb ötlete mint a jelenlegi.
  Tehát mi alapján lehet meghatározni itt a díjakat: hogy mennyi dolgot változtatott a stager vagy hogy?

  - amennyiben olyan lakásába hívnak Benneteket, ami alapvetően rendben van és sok mindent már Ti magatok sem tudtok hozzáadni a dologhoz, akkor ezt őszintén megmondjátok majd a megbízónak vagy azért mindig próbáltok valami átvariálni rajta, akkor is, ha az nem biztos hogy jobb lesz? (legfeljebb csak más…)

  Bocsánat a nem mindennapi kérdésekért :)

 6. Meli

  Természetesen ennek is, mint a lakberendezésnek, egyedi díjazása van, ami sok mindentől függ (lakás mérete, állapota, stb).
  És igen, itt is előfordulhat olyan, hogy nem tudunk hozzátenni semmit a lakáshoz, olyankor azt jelezzük a tulajnak. :)

 7. Mesi

  Sziasztok! Elolvastam minden hozzászólást. Mi ezzel foglalkozunk, ingatlanokat készítünk fel az eladásra. Elmesélem tapasztalataim: Többnyire a tulajdonos nem látja a vevő szemével otthonát, nem veszi észre azokat a zavaró és ronda dolgokat, amitől egy vásárló megrémülhet. Takarítani kell, igen. De az nem elég. Annál több kell. Az ingatlant a vevő számára kell hívogatóvá varázsolni. Ebbe bele tartozik a takarítás, a helyes fotózás, lakberendezési praktikák, játék a színekkel, illatokkal és hogy egy vásárlóval hogyan bánjunk. Mit tegyünk, ha már ott van…ugyanis ez sem mindegy. A mi vállalkozásunk többet tud a Home Staging-nél. Nemcsak a lakást, de a tulajdonost is felkészítjük az eladásra. Az eladás gondolatának megszületésétől egészen az eladásig kísérjük, még a költözésben is segítséget nyújtunk. Minden ingatlanközvetítő álma egy ilyen jellegű felkészítés. Akiket érdekel a téma és akik szkeptikusak, azoknak is ajánlom weboldalunkat. Nézzék meg a képeket, olvasgassanak. Ingyen tippeket is kaphatsz.

Comments are closed.