Holi – a színek ünnepe

Holi – a színek ünnepe

A Holi minden kétséget kizáróan a legnépszerűbb indiai ünnep, a színek fesztiválja. Az ünnep legalább két napig, maximum egy hétig tart: ilyenkor az emberek máglyával űzik el a gonoszt, majd porfestékkel, színes festékes vízzel locsolják egymást – így emlékeznek Krishna cselekedeteire.

Mivel Indiában az ünnepek időpontja holdnaptárhoz kötődik, a Holi minden évben máskor van: február utolsó és március első hete körül, amikor éppen telihold van.

Minden indiai közösség kiválaszt egy szabad területet, ahol óriási máglyát raknak. Összegyűlik az egész család, a barátok, a rokonok, az ismerősök, és rituális énekek, történetek kíséretében a tűzbe dobják a rosszat, a sötétséget szimbolizáló Hóliká démont. Másnap a közösség újra összejön, színes ruhákban és tarkabarka sminkben, és az emberek tréfából megdobálják egymást színes festékkel – később ez a szertartás az utcán is folytatódik, amolyan színes forgataggá változtatva a falvakat, városokat.

Hagyományosan gyógynövényekből készült színes porokat dobálnak egymásra az emberek. Mára azonban e hagyomány elkorcsosult változata, főleg a nagyvárosokban kifejezetten őrült nappá változtatja a Holi másnapját. Aki egyáltalán kimerészkedik az utcára, a legrosszabb ruháját veszi fel, hiszen minden szörnyűségre fel kell készülnie.

Egy ilyen ünnepségen részt venni életre szóló élmény lehet egy turista számára! Arról nem is beszélve, hogy a fotózás kedvelőinek micsoda paradicsom, hiszen hihetetlen a színek kavalkádja, melyek megörökítése fantasztikus alkalom lehet amatőröknek és profiknak egyaránt.


Via, via, via plenty of colour

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed

7 comments


  1. Post author
    Meli

    OK! Bár bevallom, nem biztos, hogy be mernék menni a sokadalomba, de egy jó magasan lévő ablakból szívesen fotózok :D

  2. Chloe

    Glad you featured some photos from my blog. Holi is such a stunning event! Please include “via plenty of colour” as a credit rather than just “via”. Thanks so much! I am looking forward to reading future posts on your site.

  3. Pingback: Holi – A színek ünnepe | Sarwyn

  4. Pingback: Holi, a színek ünnepe | A Zöld Bolygó

Comments are closed.