Hogyan válasszunk lakberendezőt?

Felhívott egy kedves Hölgy, hogy lakberendezőt keres. Az volt a gondja, hogy nem tud választani igazán, hogy kit bízzon meg a lakása megtervezésével. A hívás után elgondolkoztam ezen, hogy tényleg nem lehet egyszerű a megbízó oldaláról nézve.

Én még soha nem hívtam lakberendezőt (mert ugyebár én is az volnék), így megpróbálom a másik oldal szemszögét a saját tapasztalataimmal összehozni, hátha tudok segíteni a tanácstalanoknak.

Az első nagyon fontos, hogy határozzuk el, hogy szükségünk van lakberendezőre! Beszéljük meg a családunkkal, akikkel egy otthonban fogunk élni, mert később feszültséget szülhet, ha egyik családtagunknak esetleg negatív a hozzáállása.

Én 3-féle típusú megbízóval/érdeklődővel találkoztam eddig:

- vannak, akik küldenek egy e-mailt, jó esetben pár mondatban vázolják a munkát és azonnal ajánlatot várnak,

- vannak, akik ajánlás útján jutnak el hozzám,

- és vannak, akiknek a weboldalam alapján szimpatikus vagyok, tetszenek nekik a munkáim és egy személyes találkozón hajlandók megismerni.

Az első típusú megkeresésekből ritkán szokott megrendelés lenni. Ennek oka szerintem, hogy ilyenkor leginkább csak az árra kíváncsiak az érdeklődök és nem foglalkoznak a tartalommal és a tervezői díjért kapott munkával.

Az ajánlás útján érkezőkkel általában nagyon jó kapcsolat alakul ki, hiszen már egy alap bizalom rögtön kialakul, mikor az ismerősük otthonát megnézik, illetve véleményét meghallgatják.

Az ismeretlen megkereséseknek változó a végkimenetele, bár tény, hogy ha valaki veszi a fáradtságot, időt egy személyes találkozóra, akkor az legtöbbször pozitív eredményű lesz mindkét fél részéről.

Ebből az én tapasztalataim alapján azt szűröm le, hogy ha valaki lakberendezőt keres, akkor első körben mindenképp kérdezze meg ismerőseit, hogy tudnak-e ajánlani neki valakit, akivel jó tapasztalataik vannak.

Ha ez nem jön össze, akkor neki kell állni a lakberendezők weboldalainak átböngészésére. Ebben több gyűjtőportál is segítséget nyújt, pl.: lakberendezo.lap.hu, lakberendezes.info, stb. Szaklapokban (Otthon, Széplak, Lakáskultúra, stb.) is érdemes nézegetni a lakásokat, mindegyik végére oda van írva, hogy ki tervezte. A tervezők referenciáit átnézve általában leszűrhető, hogy ki milyen stílusban tervez leginkább, bár nem szabad elfelejteni, hogy ami a fotókon látható, az valakinek készült, valakinek az ízlését, életszemléletét tükrözi.

Amikor találtunk egy szimpatikus lakberendezőt, akkor ne sajnáljuk arra az időt, hogy egy személyes, helyszíni találkozót kérjünk tőle. Ne akarjunk e-mailben vagy telefonon rögtön egy vállalási árat kérni, mert – számomra legalábbis -, ez komolytalanságot mutat. Hogy miért? Két okból: először is az árak a munka jellegétől, nagyságától, a kért tervektől függnek. Másodsorban pedig, gondoljunk bele, hogy egy átalakítás, felújítás vagy építkezés milyen költségekkel jár, ehhez képest a lakberendező munkadíja töredéke ennek az összegnek. Sokkal fontosabb szempont szerintem, hogy a lakberendező a díjazásának a többszörösét is megspórolhatja a megrendelőnek, hiszen megfelelő anyagválasztással, jól kiszámolt anyagmennyiségekkel, praktikus és költséghatékony ötletekkel sok felesleges kiadástól menti meg a lakástulajdonost.

Az első személyes találkozó (legalábbis nálam), teljesen ingyenes és kötöttségek nélküli. Ilyenkor megismerjük kicsit egymást, megbeszéljük az igényeket, átnézzük a helyszínt. Sokszor már ilyenkor előjönnek az első ötletek, ami alapján láthatja a megbízó is, hogy milyen fantáziája, milyen elképzelései vannak a tervezőnek, egyezik-e ez  az Ő álmaival. Ha ezután a benyomás mindkét fél részéről pozitív, akkor már rá lehet térni az anyagiakra. Amennyiben nem tetszenek az elképzelései a lakberendezőnek, nem szimpatikus, vagy kiderül, hogy túl drága a pénztárcánknak, akkor nyugodtan azt lehet mondani, hogy köszönjük, nem.

A szimpatikusságra visszatérve, ez egy nagyon fontos dolog. Lehet, hogy valaki nagyon jó árat ad látatlanban, felkérjük a munkára, és aztán kiderül, hogy nem vagyunk vele egy hullámhosszon, akkor annak nagyon kellemetlen következményei lehetnek. Egy lakberendezési munka számomra nem csak a tervek elkészítéséből és átadásából szokott állni, hanem általában végigkísérem a terv megvalósulását is, ami akár hosszú hónapokig is eltarthat. Ez idő alatt sokszor találkozunk, konzultálunk, telefonálunk, ami kölcsönös szimpátia nélkül nem igazán, vagy csak nehézkesen megy.

Még egy jó tanács a végére: KOMMUNIKÁCIÓ! A megbízott lakberendező azért van, hogy kikérjék a tanácsát, kérdezzék és ő segítsen, viszont ezért cserébe meg kell adni neki minden információt, hogy jó választ adhasson.

Remélem tudtam kicsit segíteni azoknak, akik lakberendezőt keresnek. Azt hiszem mindent leírtam a kezdeti lépésekről, de szívesen várom mások tapasztalatait, vagy kérdéseit.

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg
3989 0 okt 2, 2008

Comments Closed

5 comments

 1. Réder Krisztián

  Kedves Melinda!

  Azt hiszen nagyon jól összefoglaltad, és minden fontos kérdést megvilágítottál, hogy aki lakberendezőt keres milyen szempontok alapján tudja meghozni a legoptimálisabb döntést…
  Nálam ez a kis összefoglaló azt a hatást érte el, hogy amikor elkészülnek a házam tervei mindenképpen az elsők között leszel, akivel megosztom az elképzeléseimet és kikérem a véleményét ;)

  Üdvözlettel:

  Krisztián


 2. Post author
  Meli

  Kedves Krisztián!
  Mielőtt a végleges tervek elkészülnek, már az előtt érdemes megmutatni az építész vázlatait, hátha más szemszögből nézve lesznek jó javaslatok. Engedélyeztetés után már vannak dolgok, amiknek a módosítása nehézkesebb, idő, esetleg pénz vonzata lehet. :)
  M.

 3. Zsolt

  Szia Melinda!

  Remek összefoglaló. A baj az, hogy kicsit megkésve olvastam.. :)
  Most a lakberendező keresők első kategóriájában érzem egy kicsit magam, de próbálok átcsusszanni!
  Az írásodat olvasva többek közt az jutott eszembe, hogy kicsit olyan dolog “A” Lakberendezőt megkeresni és magtalálni, mint nőnek “A” Férfit és firfinek “A” Nőt… Miért írom ezt?! (mert szentimentális vagyok… :) )
  Mert férfi és nő között is levelek, telefonok,online beszélgetések alapján rengeteg az illúzió, amit csak a személyes találkozások és együttlétek (közös gondolkodás) változtatnak valósággá.
  Ha az ember illúziók alapján hoz komoly döntést; nősül, megy férjhez ,belátható, hogy elég komolyan rosszuljárhat!
  A párhuzam: Ha illúziók alapján bízunk meg valakit a saját OTTHONunk kialakításával és nem ismerjük a másik fél ízlésvilágát, gondolkodásmódját ÉS ez utóbbiaknak még tudatában sem vagyunk, nem kevés bosszússággal szembesülhetünk.
  Két alapgondolat alapján írtam a fentieket:
  1. Az, hogy valaki lakberendezőt fogad, nem biztosíték arra, hogy olyan OTTHONA lesz, amiben jólérzi majd magát.
  2. Ha a Lakberendező nemet mond egy megbízásra, gondoljunk arra, hogy azt nem e a mi érdekünkben is tette!
  Üdv:
  Zsolt

Comments are closed.