“Hogyan lehetek én is lakberendező?”

Nagyon sokan fordulnak hozzám e-mailben, kommentekben, hogy hogyan lehetnek lakberendezők, illetve hogyan kaphatnak megbízást az iskola elvégzése után, így gondoltam írok róla egy részletesebb posztot a saját tapasztalataim alapján.

Belsőépítész, lakberendező, stylist?

Teljesen összefolynak már ezek a szakmák, igazából nem tudok konkrét, éles határvonalat húzni köztük. Természetesen más a képzési formája mindegyiknek (egyetem, tanfolyam), elvileg más jogosultságokkal tervezhetnek, de ugyanakkor sokszor a belsőépítész is végez lakberendezési munkát, a lakberendező is végez stylist munkát egy lakáson, stb.

A titulusokkal kapcsolatban én a lakberendező szóval nem vagyok kibékülve, mert úgy látom, hogy a lakberendezők között akadnak, akik csak a lakás színeivel, dekorálásával, szépítésével foglalkoznak, tehát inkább stylist munkát végeznek.Viszont a stylist vagy enteriőr szak csak mostanában jött elő, eddig főleg a lakberendező megnevezés élt a köztudatban, így nehezen volt különválasztható, hogy ki, mit csinál és ebből sok félreértés élt az emberek fejében.

Viszont vannak rutinosabb lakberendezők, akik már inkább belsőépítészethez közelítő munkákat végeznek, mint szerintem jómagam is. (Fontos kihangsúlyozni, hogy közelítő, hiszen azért a belsőépítészek háta mögött több évi egyetem áll, így többek között a tervezési szabadságuk is jóval nagyobb.) Én falakat helyezek át (persze ha szükséges, egyéb szakemberek, mint építész, statikus bevonásával), beleszólok a gépészeti, elektromos átalakításokba (tervezési és nem műszaki oldalról), stb. Tehát már nem lakberendezés, de még nem is belsőépítészet, valahol a kettő között, csak még senki nem talált rá jó megnevezést.

Hol tanulható?

Aki belsőépítész szeretne lenni, műszaki vagy képzőművészeti egyetemek között kell körülnézzen:

Nyugat-Magyarországi Egyetem

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszék

Lakberendező iskola nagyon sok van, hiszen nagyon divatos. Én az általában két éves iskolákat javaslom azoknak, akik komolyan gondolják.

Junior Art Center

Veresegyházi Oktatási Stúdió

Stylist vagy enteriőr tervező képzések ugyancsak tanfolyami formában elérhetők.

Krea

Mi lesz az iskola után?

Ha sikeresen elvégeztük a kiválasztott iskolát, akkor jön igazából a neheze. Sajnos az iskolák többsége nem fordít arra figyelmet, hogy akár már a tanítás keretein belül felkészítse az embert arra, hogy a kapuin kilépve merre menjen tovább, ugyanúgy, mint arra sem, hogy a pályakezdőknek esetleg gyakorlati munkalehetőséget ajánljon. De ez persze nem csak a lakberendezési szakmánál van így, hanem mindenhol máshol is. Annyi különbség van sok foglalkozáshoz képest, hogy azért a lakberendezés általában “magányos” munka. Persze el lehet menni bútorüzletekbe, áruházakba munkavállalóként, de szerintem mikor valaki elkezdi komolyan a tanulmányait, akkor legtöbbeknek az az álma, hogy lakásokat, házakat, egyéb tereket tervezzen.

A magányosság abból adódik, hogy az ember egyedül van ebben a munkában, csak magára számíthat, általában nincsenek munkatársak, akiktől esetleg segítséget kérhetne, vagy útmutatást. Mindenkinek saját magának kell kitalálnia, egyengetnie az útját, felépítenie a karrierjét. Ez viszont akár hosszú hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, tehát nagyon sok türelem kell hozzá és lássuk be, hogy kell egy bizonyos háttér is, hiszen ha hónapokig nem jön megbízás, a csekkeket akkor is be kell valamiből fizetni.

Az első lépések

A bizonyítvánnyal, oklevéllel a kezükben a frissen végzett lakberendezők nagyon lelkesek, azonnal szeretnének mindent átrendezni, átalakítani. Ilyenkor legtöbbször akad egy-két rokon, családtag, jó barát, aki pont költözés előtt áll, vagy csak frissíteni szeretné a lakását. Ezek elvállalása általában jó hangulatú és gyakran tanulságos gyakorlati lehetőségek egy kezdőnek, még akkor is, ha általában díjazást nem kap érte. Viszont a másik nagy előnye, ami miatt ezek felfoghatók befektetésnek is, hogy egy jól sikerült lakberendezés később referencia lehet, hiszen előbb-utóbb elfogynak az ismerősök, az ismeretlen megbízók meg nem tolonganak az ajtó előtt.

Honnan lesz megbízás?

Kezdetben ez is egy 22-es csapdája. A megbízó addig nem bíz meg, amíg nem látta, hogy mire számíthat tőled, viszont addig nem tudsz mit felmutatni, amíg nem bíz meg valaki. :)

Kezdetben befutnak olyan megkeresések, hogy az ismerős ismerőse, a rokon munkatársa, stb. Ha tetszik nekik, amit náluk előzőleg terveztél, jó véleménnyel vannak rólad, akkor ajánlani fognak.

Ha ügyes vagy, kitartó és türelmes, akkor egy idő után, (ami akár elég hosszúra is nyúlhat), lesz néhány vállalható referenciád, amit már felmutathatsz. Érdemes az interneten elkészíteni vagy csináltatni magadnak egy portfólió oldalt, ahol megtalálhatnak, megnézhetik a műveidet. Nagyon fontos, hogy ez olyan legyen, ami téged tükröz, a te igényességedet, ízlésedet, hiszen a lakberendezőt keresők itt kapják rólad az első benyomást.

Ha ez is meg van, akkor persze nem lehet ölbe tett kézzel ülni, menedzselni kell magadat. Erről nagyon sok marketing oldal található a neten, sokat lehet tanulni belőlük.

Egyéb lehetőségek

A világhaló az egyik legnagyobb lehetőség az összes közül, de tény, hogy tudni kell “használni”. Ráadásul nem is elég csak használni, újat, egyénit, érdekeset kell mutatni, amivel kiemelkedhetsz a többi kis millió oldal közül. Akinek ez annyira nem megy, van néhány más is alternatíva is.

Pályázatok
Sok lakberendezési cég, termék gyártó szokott pályázatokat hirdetni. Az ezeken való részvétel szakmai kapcsolatokat hozhat, illetve jó eredmény elérésekor akár újságokban, szakmai oldalakon való megjelenést is eredményezhet, ami esetleg reklám értékkel is bírhat.

LOSZ
Akik régebb óta olvasnak, tudhatják rólam, hogy a Lakberendezők Országos Szövetségének nem vagyok sem tagja, sem támogatója. Viszont az elmúlt hónapokban nagy szervezeti átalakuláson ment, illetve megy keresztül, remélhetőleg jó irányba,  így a jövőben akár sokaknak segítséget, lehetőséget jelenthet egy ilyen szervezetben való tagság.

Saját tanácsom, tapasztalatom

Mint ahogy többször említettem, a legfontosabb, hogy mielőtt elkezdi az ember az iskolát, jól át kell gondolni, hogy az elvégzése után mihez fog kezdeni, merre fog elindulni. Tud-e, hajlandó-e akár hónapokat várni egy munkára, van-e ahhoz energiája, hogy folyamatosan képezze magát, van-e esetleg valamilyen kapcsolata, ami segíthet megbízást találni, vagy valami új ötlete, amivel kiemelkedhet a sokaságból. A másik oldala pedig, hogy képes lesz-e ügyfelekkel “bánni”, szokatlan helyzeteket kezelni, lesz-e elég határozottsága, el tudja-e magát adni.

Ha nincsenek konkrét tervek, elképzelések, akkor általában a lakberendezés megmarad hobbinak és valószínűleg nem lesz belőle soha hivatás.

A lakberendezés egy nagyon szép szakma, még akkor is, ha vannak, akik leszólják és unatkozó háziasszonyok trendi hobbijának tartják. Igen, vannak ilyenek is, de sokan vannak, akik tapasztalatukkal, rutinjukkal, tudásukkal felveszik a versenyt a területen akár a belsőépítészekkel, építészekkel is.

Kemény munkát, sok időt igényel az elindulás, de amikor egy megbízó a nyakadba borulva hullajt örömkönnyeket, mert annyira tetszik neki amit terveztél, akkor azt mondod, megérte.

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed

13 comments

 1. Timuska

  Szia!

  Jól el tűntem :-) de szabadságoltuk magunkat egy kis időre.

  Jó kis cikket írtál, nagyon elgondolkodtató. Te tudod, hogy én milyen “út” keresésben vagyok, és a végén pont azon kapom magam, amit Te is írtál (persze egy kiadós beleélés után) hogy mi lesz utána, hova menjek, merre menjek? Nagyon nehéz manapság bármibe is belevágnia az embernek a “fejszéjét” … de aki ezt akarja csinálni annak számolni kell mindezekkel a nehézségekkel is amit felsoroltál.

  Tényleg szép szakma a lakberendezés, térformálás … de mint mindenhez ehhez is elhivatottnak kell lenni!

  Sok sikert a továbbiakhoz :-))))

  u.i.: a stylist sulikat azért majd megnézem, ha lesz egy kis időm ;)

 2. Timuska

  Két napja bújom ezeket az enteriőr stylist szakokat, és nekem nem minden egyértelmű. priviben majd beszéljünk már ha ráérsz ;)

 3. Zsófi

  Szia!
  Engem most vettek fel a Werkakadémiára enteriőrstyling szakra. Te ezt a sulit itt nem említed, de mégis kíváncsi lennék, hallottál-e róla, és ha igen, mi a véleményed. Remélem jól választottam. A Hervét is próbálom elérni, de nem halad előre az ügy.
  Köszönöm.

 4. Meli

  Szia
  A Werkakadémiát nem ismerem sajnos, nem is hallottam róla.

  Egyébként a Hervé-vel egyszer régebben én is próbálkoztam, de mai napig nem reagáltak semmit a jelentkezési lapom megküldésére. :)
  Sok sikert!

 5. AngyalAdri

  Szia Melinda!

  Nagyon jó ez a cikk, mind igaz, amit írtál. Tetszik a “házmesterék” lakása is nagyon, bár érdekes módon én meg az 1. verziót preferálom, de látom eddig egyedül vagyok… :) Azért a 3. se rossz, ált.-ba mindig a 3as (mix) a nyerő. Nagyon kiváncsian várom a “típuslakásokat” is!!! :)
  Egy kérdés, nem muszáj válaszolni, (vagy privibe):
  Miért az ellenérzés a LOSZ-szal szemben?

  Üdv, Adri
  U.i.: remélem már tervezed a csobogót otthonra! ;)

 6. Meli

  Szia Adri!
  Csak csöndben megsúgom, hogy nekem is az 1. verzió tetszett jobban a háló sokkal jobb elhelyezkedése, megközelíthetősége, szeparáltsága miatt. :)
  Típuslakások hamarosan…
  LOSZ, hát jó kérdés, hosszú lenne ezt most leírni :D

 7. zsu

  szia!
  én most bukkantam rá a cikkedre. először is szeretnék gratulálni, nagyon átfogó és végre értelmesen leír mindent, egyben. én egy továbbtanulás előtt álló lány vagyok, és 2 éve nyűglődöm a döntés meghozásával, de a cikked nagyban hozzásegített a választáshoz. már csak egy kérdés maradt bennem, melyik iskolát válasszam ezután, van értelme az okj-s képzéseknek ilyen téren?
  köszi: zsu :)

 8. Meli

  Szia Zsu!
  Persze, van értelme az okj-s képzésnek, de mindenképp valami komolyabb iskolát válassz, például amiket ajánlottam. A fél éves tanfolyamoknak semmi értelme. Aztán persze a fontos dolgokat majd az életben fogod úgyis megtanulni :) Sok sikert!

 9. K.K.

  Szia!
  Most találtam meg a cikked. Nagyon tetszik. :) Nagy döntés előtt állok. Kicsi korom óta egy szakma se érdekel annyira, mint a lakberendezés. A szüleim is végre komolyan veszik, hogy engem semmi más nem érdekel, és ahol tudnak támogatnak. Nemsokára találkozóm lesz egy lakberendezővel, elmondja, mi fán terem ez a szakma. :)
  Most fejezem be az alapiskolát, és folytatnom kéne valahol.
  Mivel jól tanulok, gimnáziumban szeretném folytatni a tanulmányamiat.
  Az lenne a kérdésem, hogy gimi után is mehetek belső építészeti egyetemre, illetve főiskolára?
  A másik kérdésem pedig, hogy valahol hallottam, hogy Győrben működik ilyen fősuli. Mit tudsz erről? Előre köszönöm :)

 10. Meli

  Szia! Leginkább csak gimnázium elvégzése után lehet főiskolára menni, érettségi nélkül nem igazán… :) A győri iskoláról nem hallottam még.
  M.

 11. K.K.

  Köszönö! Úgy értettem, hogy nem gond e, ha nem érettségivel végződő építészeti középiskola helyett a gimnáziumot választom.

Comments are closed.