Gondolatok a fürdőszoba burkolásáról

Gondolatok a fürdőszoba burkolásáról

Egy fürdőszoba általában négy alapvető szaniterből áll: mosdó, wc, zuhany, kád. Ha ezeknek az elhelyezését nagyjából kitaláltuk, akkor jön a helyiség felöltöztetése, a burkolás kitalálása, mely a fürdő szépségét, egyéniségét fogja megadni.

Azért mondom, hogy a szaniterek helyét csak nagyjából kitaláljuk, mert véglegesíteni a legszerencsésebb a burkolat tervek elkészültekor. Persze erre csak akkor van lehetőség, ha építkezünk és időben előre végiggondolunk mindent. Egy meglévő kiállásokkal rendelkező fürdőszobában a csempe elrendezését, a fugák futását kell a szaniterekhez igazítanunk és ilyenkor gyakran kisebb kompromisszumokra lehet szükség.

Én szeretem, ha például a wc mögötti csempe függőleges tengelye egy vonalra esik a wc tengelyével, vagy a fuga fut pont a wc közepe mögött. Ugyanez igaz a mosdóra is. Ha ezeket elrendeztem, akkor megszoktam nézni, hogy hogy jön ki a csempe a további falszakaszokon, mi történik a sarkoknál. Nem szerencsés ha a sarokba egy pár centi széles lapot kell majd bevágni, így ilyenkor érdemes vékony, függőleges dekor csíkokat beiktatni a burkolásba.

A függőlegesen elrendezett vékony dekorok egyébként annyiból praktikusabbak, mint a vízszintesen elhelyezettek, hogy kevesebb kellhet belőlük és bárhol elhelyezhetők, bármelyik falon. Egy vízszintes kis dekort általában muszáj végigvinni az összes falon, hiszen eltolódhat enélkül a burkolás magassága az egyes falakon. A normál méretű dekorlapokkal persze ez nem áll fenn.

Érdekes kérdés lehet még a burkolás magassága. Régen mindenhol mennyezetig burkoltak, ma már ez ritkán fordul elő. A csempe méretétől függően kb ajtó magasságig, azaz 210 cm-ig érdemes a fürdőben felrakni a hidegburkolatot. Ez van, hogy csak 200 cm-re, van amikor 220 cm-re jön ki, hogy ne kelljen megvágni a burkolatot. Persze ez az általánosság, mert vannak helyzetek, amikor nem igényli ezt a magasságot sem semmi, akkor sokkal lejjebb is megállhatunk. Jó példa erre a kis wc helyiség, ahol szerintem teljesen felesleges az egész fal felburkolása, hiszen nem zuhanyzunk ott, nem lesz vizes a fal. Én elegendőnek szoktam tartani a wc-tartály tetejéig tartó burkolást (kb. 120 cm). Ráadásul ez a helyiséget is tágítja kicsit optikailag, nem lesz olyan “barlang” érzés benne.

Ezután a néhány gondolat után most hoztam pár gyönyörű fürdőszoba képet inspirációnak, melyek mindegyike FAP márkájú csempével lett burkolva. A FAP az egyik kedvenc csempém egyébként, gyönyörű lapjai vannak, viszont elég borsos az áruk. Nagyobb burkolatkereskedésekben sok helyen megtalálható itthon, ha valaki ilyet szeretne.


Érdemes a képeken az elrendezéseket, a dekorációkat, a burkolásokat, a dekorok használatát, illetve a színeket megfigyelni, hiszen ezek akár más típusú csempék használatához is jó ötleteket adhatnak.
Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed

1 comment

  1. fürdőszoba bemutatóterem

    Különösen érdekesek a fekete-fehér fürdök. Tetszik, hogy több kép is van belölük és mindegyik nagyon különbözö stílusú. Valahogy a markáns fekete-fehér kontraszt miatt egyátalán nem zavaróak a kacatok, amik valljuk be, minden fürdöbe elöbb-utóbb felhalmozódnak. Dávid

Comments are closed.