Fürdőtavak, biomedencék

Mindenki ismeri azt az érzést, milyen egy természetes tóban fürdeni. Élvezni a víz kellemes illatát, tisztán felismerni saját lábujjainkat mikor a vízben lépkedünk, és nyitott szemmel alámerülünk. Ez az élmény vár mindenkire, aki fürdőtavat csináltat kertjében.

Formára követheti a hagyományos kerti tavak megjelenését, az úszózóna és a természet közeli biotóp együttese, lazán követi a kert formáit. A biomedence formavilága viszont inkább a szabályos, architektonikus medenceformát idézi.

A fürdőtavak, illetve biomedencék szűrőrendszerrel ellátottak, ami által vegyszerek használata nélkül olyan vízoptika érhető el, mely felér egy hagyományos úszómedence vízminőségével. A tó regenerációs zóna aránya akár 20 %-ra csökkenthető, tehát a teljes vízfelületből akár 80% úszózónaként használható. A 80:20 képlet már extrém kis létesítményeknél, akár 40 m2 összfelülettől alkalmazható.

A víz a létesítmény nagyságától függően 10-30 óra alatt alatt áramlik át a növényekkel beültetett, biológiailag aktív szűrőzónán. Ez kialakítható közvetlenül az úszózóna mellett, a sekély vizű terület részeként, vagy attól teljesen elválasztva, önálló szűrőtóként.

A szűrőrendszer tervezése és kivitelezése minden fürdőtó számára a várható tápanyagterhelésnek megfelelően történik, így elkerülhető a biológiai tisztítókapacitás túlterhelése. A biológiai víztisztításról stabil, aerob baktériumkultúrák gondoskodnak. Ezt a szűrő rétegrendje, az ezen áramoltatott víz, valamint a szűrőgranulátum hozzák létre. Speciálisan a szűrőzóna számára kiválasztott vízinövényfajok biztosítják a baktériumok számára az oxigénellátást.

A fürdőtavak/biomedencék előnyei hagyományos medencékkel szemben:

- egyesíti a dísztó és a medence előnyeit
- kristálytiszta fürdővíz biológiai tisztítással
- vegyszermentes üzemeltetés – nem vált ki allergiát
- egész évben díszíti a kertet – a kert szerves része
- nem kell a vizet télre kiengedni – éveken át benne maradhat
- végtelen variálhatóság – igények szerinti kialakítás
- természetes anyagok beépítése – kövek, növények…
- kisebb fenntartási költségek
- gyorsabb vízfelmelegedés


Három fő részből áll:
1.   úszórész – az össz vízfelület akár 80 %-át is alkothatja, növény nélküli rész, mélysége 1,3 m-től a kisebb tavaknál, egészen akár 3 m–ig is a nagyobb tavaknál. Leginkább másfél méter mélység az ideális,
2.   szűrőzóna – a biofilter, sekély (0,2 -0,3 m) vízinövényekkel kiültetett rész, a víz minőségét biztosítja, a vízfelület 20 %-át kell hogy alkossa,
3.   többi sekélyvizi vízterület – díszítő jelentőségű, a víz minőségére nincs hatással, kialakíthatunk itt pancsolót is a gyerekeknekForrás: Aquapond

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg
8332 0 szept 11, 2008

Comments Closed

5 comments

Comments are closed.