Fekete-fehér, igen-nem

Kedves Melinda!

Végzős egyetemista hallgató vagyok. A nagyon közeli jövőben fogok beköltözni életem első lakásába, ami egy új építésű társasházban lévő 2 szobás lakás. Érdekelne, hogy milyen fiatalos, modern ötleteket tudna javasolni. Fekete, világos és króm (fém) színeket/árnyalatokat/anyagokat képzelnék el a lakásomba.

Az egyik kedvenc színpárom a fekete-fehér. Használatuk elméletben egyszerű, hiszen nem kell azzal foglalkozni, hogy mondjuk két zöld árnyalat passzol-e egymáshoz vagy éppen pont ütik egymást. Van a fekete és van a fehér és kész! Persze jöhet hozzá még egy kiegészítő szín, ami viszont bármi lehet.

Viszont a gyakorlatban azért nem ilyen könnyű. Több dolgot is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a két színből a helyes arányokat eltaláljuk.

- Mekkora a helyiség: ha túl kicsi, akkor ne nyomjuk össze még jobban fekete falakkal vagy nagy sötét bútorokkal, amik ebben a színben még hatalmasabbnak tűnnek és esetleg uralni fogják a szobát. Viszont a szoba esetleges rossz arányait jól korrigálhatjuk velük.

- Mennyi fény van: nagy ablakok mellett, ha sok napsütés jut be, bátrabbak lehetünk. Magasfényű felületekkel a tükröződések miatt még növelhetjük is a térérzetet.

- Milyen hangulatot szeretnénk: a fekete-fehér nagyon elegáns, de nem túl meleg. Néhány apró, színes kiegészítővel viszont a hidegséget nagyszerűen lehet ellensúlyozni, egy csipetnyi ezüstös csillogással pedig még ünnepélyesebbé tehetjük.

- Anyagok: mind a két szín elég kényes, amit fontos figyelembe venni! Ha kisállat van a lakásban, vagy kisgyerek, akkor jól végig kell gondolni, hogy milyen anyagokat használunk és mindenképp jó minőségű, könnyen tisztíthatókat választani. Ezen kívül érdemes változatosan kombinálni a felületeket, anyagokat. Pl. puha textilekkel lágyabb, kellemesebb hangulatot varázsolhatunk, míg egy selymes fényű anyaggal az eleganciát erősítjük.

- Csalóka katalógus fotók: sokan beleszeretnek egy-egy látványos képbe az újságok, vagy internetes oldalak hasábjain, de pont ennél a két színnél nagyon vigyázni kell, mert a mindenféle reflektorokkal bevilágított és lefotózott enteriőrök egészen más hatást kelthetnek az életben. Egy csili-vili fekete konyha a képen szép lehet, de ha azt egy kicsi, ablaktalan helyiségbe helyezzük, ott már inkább nyomasztó lesz.

Fantasztikus hatásokat érhetünk el egy fekete-fehér otthonban, de nagyon pontos tervezés szükséges a megfelelő arányok eltalálásához, hogy ne essünk véletlenül abba a hibába, hogy a végeredmény nyomasztó és kellemetlen lesz.

Íme néhány kép ötletadónak:

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed

2 comments

  1. Timuska

    Én is szeretem a fekete-fehér párosítást, de inkább csak kiegészítőkben, ruhákban … Az otthonomat nem tudnám elképzelni ilyennek, szerintem totál depressziós lennék, ha nem lenne csak egy picit színesebb a világ körülöttem :-)))))

  2. Kedvenc Otthon

    Szerintem érdemes a lakáson belül csak 1-1 kisebb helyiséget (fürdőt, előszobát vagy a konyhát) monochrome-ban tartani. Így szinte kiugranak majd a lakás többi részén felbukkanó színek, még szebbek, dominánsabbak lesznek.

Comments are closed.