Díjnyertes kert Fokvárosban

Afrikához az első kép a fejünkben, amit társítani szoktunk, a sivatag. Aztán a szegénység. Leginkább ezt az oldalát ismerjük, de persze nem lehet általánosítani, hiszen ott is vannak dúsan zöldellő területek, és nagyon sok luxusházat is találhatunk.

Dél-Afrikában, mégpedig Fokvárosban találtam egy házat, melynek buja kertje nem csak engem nyűgözött le, hanem az Amerikai Tájépítész Szövetséget (ASLA) is, akik 2010-ben ki is tüntették a tervezőket, Antonio Zaninovic-ot és a Rees Roberts and Partners-t.

Egy hegy aljában található a parkosított telek, a távolban pedig az Atlanti-óceánra panorámás. A tervezők fontosnak tartották, hogy őshonos növényeket használjanak, hogy a helyi jelleget minél jobban megőrizzék. A kertben található medence öntisztító rendszerű, biotavakhoz hasonlóan kavicson és homokon keringetik keresztül, átforgatva a vizét a fenti belső tavon is. Érdekessége, hogy egy vízesésen keresztül jön vissza, mely vízesés a fürdőszoba ablakon folyik le, ezzel takarva el a belátást, mint egy függöny.
Via

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg
5326 0 feb 21, 2011

Comments Closed

2 comments

Comments are closed.