A legnagyobb tévedések, amit a megbízók elkövetnek…

Megkérdezték a lakberendező szakma legnagyobbjait (külföldi híres sztár-dizájnereket), hogy mik a leggyakoribb és legvégzetesebb tévedések, amit a lakberendezésre váró kliensek elkövetnek. Az alábbiakban az ő válaszaikból idézünk:

1. Az első és talán legnagyobb tévedés az, hogy nem bíznak meg lakberendezőt lakásuk berendezéséhez. A második hiba a “one-stop shopping”, azaz az, amikor mindent egyszerre és egy helyről akarnak beszerezni. A lakás tárgyainak, bútorainak egy üzletből való beszerzése soha nem jó döntés – az így berendezett lakások mindegyike úgy fog kinézni, mint egy reklám katalógusból kivágott kép… (Roderick N. Shade)

2. Olyan lakberendezési tervhez ragaszkodni és a tervezőt erre kényszeríteni, ami a ház vagy lakás szellemétől és építészeti stílusától idegen. Barokk-stílusú épületbe mediterrán enteriőrt terveztetni – a stílus megerőszakolása. Soha sem hoz szép és harmonikus (és ami rosszabb: nem élhető) végeredményt. (John Barman)

3. Az, amikor későn szólnak a lakberendezőnek. Olyankor fogadni enteriőr tervezőt, amikor a ház építészeti tervei készen vannak már rég késő! A lakberendezőnek már a tervezési fázisban be kell kapcsolódnia a projektbe, ha élhető és személyre szabott otthont szeretne a megbízó… (Craig M. Wright)

4. Az, amikor nem őszinték a lakberendezővel és nem közlik mekkora pénzt szánnak (vagy tudnak rászánni) a belsőépítészeti, lakberendezési kiadásokra. (Carleton Varney)

5. Az a legkiábrándítóbb, amikor a megbízó egy toszkániai villát akar megvalósíttatni egy falusi ház falain belül. Úgyszintén problémás az a kliens, aki mindent egy hét akar összehozni. A megfelelő tervezéshez idő kell, és sok (és őszinte) beszélgetés a lakberendezővel! (Karin Blake)

6. A bizalom a legalapvetőbb minden projektnél. Ha a lakberendezőt megbízták a feladattal bízni is kell benne! Óriási hiba a tervezőt csak az órabér (vagyis olcsósága) alapján választani – az ilyen döntés később mindig súlyosan megbosszulja magát… (Scott Snyder)

7. Én nem engedem, hogy a klienseim tévedjenek! A tévedések túl sokba kerülnek. Nekem is árt (tönkre teszi a hírnevemet) és a megbízó is drágán fizet értük. Ha nincs meg a bizalom, akkor inkább nem is vállalom a projektet… (Marjorie Shushan)

8. A legnagyobb hiba? Talán a gyenge kommunikáció. Annak a felismerésnek a hiánya, hogy a tökéletes terv a megbízó és az enteriőr tervező összhangjának eredménye. Az unrealisztikus büdzsé is komoly gondot okozhat… (Charles Allem)

9. A lakberendező által javasolt építészeti, átalakítási munkálatok el nem végzése. A bármely pénzen kidekorált lakás messze nem lesz olyan szép és használható, mint a korrektül megtervezett és személyre szabott enteriőr… (Harry Schnaper)

10. Senkinek nem szabadna beerőltetnie olyan dolgokat a lakásába, amit már valahol valakinél látott és ott tetszett neki. Az más lakása volt – ez most a tiéd! Bízz magadban, és hallgass az enteriőr terveződre… (Mariette Himes Gomez)

Forrás: Architectural digest, (Fordította: dr. Németh Gábor)
Related Posts with Thumbnails
Oszd meg
3871 0 jan 21, 2010

Comments Closed

11 comments

 1. Banyek

  Hát én nagyon bíznék a lakberendezőben (……ha megtehetném).
  Sebaj, majd következő életemben :-), addig is gyönyörködöm és fájdítom a szívem a fotókat nézegetve.

 2. Timuska

  Nekem erről az a véleményem, hogy aki, ért valamihez annak hinni kell és bízni benne. (EZ A MUNKÁJA, EZT TANULTA) És tényleg őszintének lenni, az nem megoldás, hogy ha valami nem tetszik csöndben sunyítok (aztán teljesen mást csinálok mint amit megbeszéltünk). Sokszor az ilyen próbálkozásokkal sem lesz olcsóbb egy felújítás!!!

  Melinda minket rengeteg ötlettel látott el, olyan rutinja van: ránézett a mennyezeti lámpa kivezetésére és megmondta, hogy rossz helyen van, mert nem lesz az ebédlő asztal felett, vagy rakassuk arrébb a gyerekszoba ajtót, mert nem fog elférni a kanapé …

  Nagyon sok hasznos tippje volt, amiket szinte mind úgy kiviteleztünk ahogy ajánlotta. A mai napig látom, hogy érdemes volt hallgatni rá, mert élvezzük a hasznát (pl: dupla mosdó; plusz konnektorok; jó minőségű vastagabb parketta; ahol ajánlotta ott vásároltuk a csempét … stb)

  Sajnos az anyagiak sokszor befolyásoló tényezők, kevés az olyan megrendelő aki azt mondja pénz nem számít, szabad kezet kapsz … nálunk se így volt :-(
  Ezért érdemes őszintének lenni, és pontosan elmondani mit szeretnénk, mekkora a keret … a lakberendező pedig ötletel, sokszor szinte “filléres” megoldásokkal, ötletekkel is lehet dizájnozni, ami nekünk nem is jutna eszünkbe…

 3. Timuska

  Nem akarok vitatkozni, de nem csak abból áll a lakberendezés, hogy hova teszem az asztalt, a szoba középre, vagy a fal mellé! Vagy piros függönyöm legyen, vagy kék? Ezt akárki meg tudja csinálni. Ennél jóval összetettebb a munkájuk.
  Én imádom a lakberendezést és idáig szinte mindig magunk találtuk ki, hogy mit hogyan szeretnénk. Ami valahol jó, mert van ötlete a tulajdonosnak.
  Mégis olyan rejtett hibákra hívta fel a figyelmünket a lakberendező /Melinda/ az építkezés kezdetén, amit mi nem vettünk volna észre. (Van rutinja, látott már száz építkezést … stb. egy megrendelő, tulaj vagy akár Te Ani, jó esetben 2x költözöl új lakásba/házba életedben.)

  Szóval én tartom magam az előző hozzászólásomhoz, hogy aki egy építkezésbe kezd, csupasz falakkal vesz meg egy lakást és megteheti kérjen segítséget szakembertől (pl: kell-e falakat mozgatni? … stb) az építkezés, felújítás nem 2 filléres beruházás!

 4. aletta

  A jó lakberendező néha milliókat spórol neked, ha felhívja egy-két végzetes tévedésedre a figyelmet! És Melinda jó lakberendező! Mindemellett elhiszem, hogy vannak olyan emberek, akik nem tanulták a szakmát és ösztönösen mégis jól csinálják. Vagy azt hiszik, hogy jól csinálják.


 5. Post author
  Meli

  Na ne fényezzetek ennyire! :))
  Mindenki maga dönti el, hogy van-e igénye lakberendezőre. Ha úgy gondolja, hogy nincs, akkor valószínűleg az ő saját ízlésének, értékrendjének megfelelő otthonban lakik és ez jó. Végül is neki kell jól éreznie benne magát.
  Ugyanakkor sok mindent a saját kárán kell megtanulnia, a saját pénztárcája rovására.
  Mondok egy példát: egyik megrendelőhöz mentem és mikor odaértem, ők már órák óta a kivitelezőjükkel tárgyaltak a kerítésükről. A kivitelező ötlete túl drága volt, ahogy meg a tulaj gondolta, azt nem lehetett megoldani. Kb 5 perc múlva megkérdeztem, hogy de miért nem így, meg úgy csinálják? A tulaj rám nézett és közölte velem, hogy a munkadíjam háromszorosát spóroltam most meg neki.
  Félreértés elkerülése végett, nem feltétlenül azért mert olyan fantasztikus ötletem volt, hanem azért, mert más, “friss” szemmel néztem az egészet, és észrevettem olyat, amit ők már azért nem, mert már annyit nézték.

 6. PetitPRince

  Szila Melinda!

  Két kérdésem lenne: egyrészt milyen szoftvert használsz te a látványtervek készítéséhez?
  Illetve lehet-e/érdemes-e egy nagyon lepusztult lakás teljes felújításánál valamilyen átlagos négyzetméterre eső költséggel számolni? Persze én is tudom, ez erősen anyagfüggő is, de ha eltekintünk a milliós szaniterek, bútorok, stb-k vásárlásától, és csak azt nézzük, hogy bontás-vakolás-festés-nyílászárók-burkolatcsere-stb, ezekre van-e valami ‘költségvetés’, amivel még ajánlatkérés előtt legalább fejben, nagy vonalakban számolhatunk. :)
  Köszönöm a segítséget!

 7. Meli

  Szia!
  Én a Chief Architect nevű, amerikai építész tervező szoftvert használom, itthon nem túl ismert.
  Költségekben sajnos nem tudok nagyon segíteni. Egyrészt én nem szeretek belefolyni nagyon a konkrét kivitelezési díjakba, ez a tulaj és a szakember ügye. Másrészt azért néha próbálom kérdezni a kivitelezőket, előzetesen, hogy kb. mibe fog ez, meg az kerülni, de ők sem szeretnek hasra ütni. Azt mondják legyen meg a terv és ők beárazzák. :)
  M.

 8. dr. Németh Gábor

  Kedves kolegina, kedves Melinda,
  Tudom, hogy régi a poszt de csak most olvastam a cikket (a google keresőn át). Köszönöm, hogy egy-az-egyben felhasználtad az írásomat, amit az AD eredeti szövege nyomán készítettem/fordítottam a LOSZ honlapja számára – de jól esett volna (már csak a kollegialitás alapján is), ha megemlítetted volna a fordító személyét (ha már szó szerint vetted át)…
  Na sebaj…
  :-)

  Sikeres lakberendezést és sok megrendelőt kívánok Neked is!
  Üdvözlettel,
  dr.Németh Gábor (lakberendező)

 9. Meli

  Kedves Gábor!
  Jó pár magyar oldalon megjelent ez a cikk, a Te verzióddal pont nem találkoztam, mivel nem igazán olvasom a LOSZ oldalát, máshol meg az eredeti verzióra hivatkoztak. Természetesen pótolom az elmaradt hivatkozást.

Comments are closed.