56 nm-es lakás felújítás (látvány tervek)

56 nm-es lakás felújítás (látvány tervek)

Megbízást kaptunk egy ingatlanokkal foglalkozó cégtől, hogy tervezzünk meg nekik 3 lakást, melyet a későbbiekben bérbe szeretnének adni. A lakások egy nagy házon belül vannak és a háromból kettő típuslakás lenne, tehát több ugyan olyan is van/lesz belőle, míg a harmadik a “házmester” lakása lesz. Ez utóbbinak a látványterveit szeretném most megmutatni.

A megbízó a tervezés egyik fontos szempontjaként azt jelölte meg, hogy költséghatékony, de lehetőleg modern legyen a bútorozása. (értsd: IKEA) Mivel még nem tudni, hogy ki fog lakni benne, így olyasmit kellett terveznünk, amit egy bérlő, legyen az férfi vagy nő, szívesen elfogadna.

A lakás 56 nm-es, 1 hálószobás, fürdővel, nappalival, konyhával. A hálószoba válaszfalán kívül csak tartófalak voltak, illetve áthidalók, amikhez alkalmazkodni kellett. A konyhát a háló mellett képzelték el, ami jó ötlet, ugyanakkor felvetette a hálóba jutás problémáját, hiszen nem túl jó megoldás, ha a konyhán keresztül kell menni. A készített tervek leginkább erre a problémára próbáltak megoldást találni, illetve megvizsgálni a következményeit az egyes lehetőségeknek.

Két változat készült az elrendezésre.

1. változat

A bejáraton belépve egy tágasabb előtér, közlekedő lett meghagyva. A nappali részen L alakú polcozás és parapet fal került a sarok kanapé mögé könyveknek, dísztárgyaknak, míg a tv-s falra magasfényű bútorok kerültek.

Az L alakú konyha hátsó részének lefalazásával a hálószobát egy folyosón keresztül lehet elérni. Hátránya, hogy keletkezett egy kevesebb, mint 2 nm-es közlekedő rész, előnye viszont, hogy így egy védett, intim zugot kapunk a háló részen, ahova nem jutnak be a konyhából érkező szagok, illetve a nappali részből a hangok. Ezen kívül a fürdőszoba is közvetlenül elérhető. A folyosó elején, a fürdővel szemben beépített szekrény kaphat helyet.2. változat

A legfontosabb különbség, hogy itt a konyha egészen hátra tolódott és a hálószoba bejárata közelebb került a főbejárathoz, étkezőhöz. Előnye, hogy nagyobb tárolóhelyet lehetett kialakítani a középső tartófal fürdő felőli oldalán, ugyanakkor hátránya, hogy a háló nem elég védett helyen van, illetve a fürdőszoba is elég messze van tőle.Választott verzió:

A megbízók a két terv egyes részeinek összevonásával a következőt választották végül:

A konyha a hátsó falhoz lett hátra tolva, így a háló bejárat a 2. verzió szerint elől maradt. A fürdőszobaajtó áthelyezésével lehetőség lett egy L alakú beépített szekrény elhelyezésére és mellette még egy dolgozó asztal is helyet kaphatott. A 3 személyes kanapé mögött lévő parapet fal korábbi, rövidebbik szára megszűnt, mert végül radiátorok elhelyezése vált szükségessé és az egyik itt kapott helyet. A hálószobában az első variáció tetszett nekik nagyon, csak az ajtó áthelyezése miatt megfordult az elrendezés.Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed

10 comments

 1. Tamás

  Szép, praktikus, stílusos. Ebből a kis lakásból kihoztad a maximumot.
  Nekem egy kicsit nőies(ebb) ezekkel a színekkel. Szerencsésebb lenne ha költözés előtt kiderülne, hogy nő, vagy férfi fogja e lakni, vagy valami uniszex irányba menni.
  De az elrendezés király :)


 2. Post author
  Meli

  Köszi! :)
  Igazából ilyenkor még a színek nem a véglegesek, csak azért valami kiindulást kell adni, hogy jobban el lehessen képzelni. Aztán menet közben ez általában még ezerszer megváltozik.
  A látványtervek fő célja, hogy ebből kiindulva el lehessen készíteni a kiviteli terveket, hogy el tudják kezdeni a munkákat. Utána még ráérünk kiválasztani a konkrét színeket, anyagokat.

 3. lanu

  Nagyon nagyon tetszik az elrendezés!!Ennyire praktikusat már rég nem láttam! Nekem is a harmadik jön be a legjobban főleg azzal a kis dolgozó kuckóval.
  Amúgy hol vannak ezek a lakások?

 4. Timuska

  A 2. és a 3. tetszik :-))) A dolgozó kuckó jó ötlet, de ha nem a használják ki, akkor hasznosabb lehet a tárolórész. Én ezt is megkérdezném a leendő bérlétől.
  Bár, bérlemények lévén, elképzelhető, hogy sűrűn fognak “gazdát” cserélni ezek a csinos kis lakások :-))) Így pedig 3. változat a legoptimálisabb.

  De nagyon jól sikerült, nekem tetszenek a színek :-)))

 5. Meli

  Várjatok, ez csak az egyik lakás, ez a házmesteré lesz, arra 2 változat és az elfogadott végleges!
  Még fogok mutatni másik kettőt, azok lesznek a típus lakások, amiből több ugyanolyan is fog készülni. :)
  A bérlő egyébként nagy valószínűséggel egy házaspár lesz :)

 6. Andris Ildi

  Szia Melinda! Nagyon jók lettek ezek a tervek is! Nem baj, ha nekem a sajátjaim jobban tetszenek egy kicsit? :-) A. Ildi

 7. Meli

  Lanu: ugyan, dehogy :) Azért egyszer ha lesz sok-sok időm, megtanulok egy igazi 3D-s tervezővel dolgozni, ami tényleg fotó minőséget csinál.

  Ildi: Hamarosan bemutatom a Tiédet is, nem marad ki az sem! :D

 8. Edina

  Szép. Be kell valljam, hogy nekem az első verzió tetszett jobban. Praktikusabb lett volna több szempontból is, pl. a háló általad is említett intimitása, a konyha távolsága miatt is, ugyanakkor a hálóban két embernek relatíve kevés tárolási lehetőség lévén nem kellene a teljes lakáson átcaplatni a nagyobb, fürdőszoba közeli gardróbig. Ha az jól van kialakítva, akkor a hálóban csak a legszükségesebbeket kell elhelyezni a szekrényben. A 2. illetve a 3. végleges verzióban viszont a gardrób a fürdő mellett lényegesen nagyobb, a véglegesben ráadásul az elsőnek a duplája, és elfér egy dolgozó is. Ami pedig teljesen hiányzik az első, elegánsabb megoldásokkal operáló tervből.
  De gyönyörű tervek!

Comments are closed.