42 nm-es lakás felújítása (látvány tervek)

42 nm-es lakás felújítása (látvány tervek)

Budapest belvárosában kaptunk megbízást, ahol is egy kicsi, de nagy belmagasságú, 1 szobás lakás felújítását kellett megterveznünk. A tulajdonos hölgy legfontosabb kérése az volt, hogy mindenképp egy kényelmes francia ágyat szeretne valahol úgy elhelyezni, hogy az ne egy lépcsős, magas galérián legyen, mert oda nem szeretne minden nap felmászni. Az egyetlen, kb 25 nm-es szobában helyet kellett találni a háló és nappali szoba funkciójának, egy dolgozó saroknak és a lehető legtöbb tárolóhelynek. Nagy átépítésre a kis költségkeret miatt lehetőség nem volt, így próbáltuk a kivitelezési munkákat a lehető legjobban visszaszorítani és inkább a praktikus elrendezésre, bútorozásra koncentrálni. Andival a következő terveket készítettük:

Konyha

A bejárati ajtón belépve igazából a konyhába érünk be. Itt már adott volt egy galéria, ami jelenleg ritkán használt holmik tárolására szolgál. Első találkozásunkkor – a tulajdonos kisebb ijedtségére – rögtön megemlítettem, hogy a falakon körben végigfutó lambériától meg fogunk szabadulni, mert összenyomják, sötétítik a teret.

A legnagyobb változást (a lambéria lebontása után) a galéria gipszkartonnal történő beburkolása, modernizálása jelenti. A fa korlát helyett üveg korlátot terveztünk eltolható ajtóval. A gipszkartonozás másik előnye, hogy alulról besüllyeszthetjük a konyhai világítást a gerendák közé. Viszont mivel a konyha túl lóg, így fölé plusz álmennyezet kellett, amit egészen felfuttattunk a mennyezetig. Így a galéria részen mögé egy beépített szekrénysor szépen elhelyezhető. Egy kinyitható kanapéval, vagy matraccal ez a rész akár vendégszobaként is funkcionálhat.

Egy finom mintás tapétával kijelöltük az étkező helyét. Egy kisebb asztalnak van hely csak a fal mellett, de ha négyen szeretnének leülni, beljebb húzzák és a bejárati ajtó melletti falról leemelik a két plusz széket.

Szoba

Szerencsére a mindenhol jelen lévő fenyő bútoroknak sikerült egy rokonnál helyet találni, így nem vesznek kárba és a mi kezünk sem lett annyira megkötve.

A sarokban található cserépkályha lebontásra fog kerülni, mert fűtés korszerűsítésre is szükség van. Helyette valószínűleg elektromos radiátorok és mennyezetbe süllyesztett infrapanelek fogják a meleget ontani télen.

Az alap elgondolásunk az volt, hogy egy dobogóval oldjuk meg a funkciók elszeparálását. Két lehetőséget találtunk ki arra, hogy azon mégis mi legyen.

Az első változatnál a nappali került a megemelt részre, míg az ágyat alóla lehetett kihúzni. A szoba így nagyon tágas lett, hiszen a háló funkció teljesen eltüntethető belőle, viszont a hátránya pont az, hogy a fekvőhelyet mindig ki-be kell tologatni.

A másik változatnál a háló került a dobogóra. Az ágyat egy kis épített fal takarja el, mely a nappali felől a tévé helyét adja. Két oldalon a magas szekrények sok ruhát el tudnak nyelni, míg mellettük helyett kapott még egy íróasztal, a másik oldalon pedig komódok.

Ebből a változatból készült egy kisebb költségű terv is, ahol minden marad, kivéve a dobogó. E nélkül is működőképes az egész, de valahogy mégis más.

Jól látható, hogy a kb. 30 cm-es megemeléssel teljesen más hangulatú az egész szoba, míg nélküle sokkal zsúfoltabbnak tűnik. Egyébként a második terv (dobogón a háló) lett elfogadva és kerül hamarosan kivitelezésre.

A tervek elkészítésében Vaszkó Andrea társtervező vett részt.

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg

Comments Closed

5 comments

 1. tail

  Egyértelmü, hogy ez a második változat a jobb, mondhatni tökéletes….
  viszont a konyha fölötti galériával kapcsolatban felmerült bennem egy kérdés: hogyan mennek oda föl? van valahova elrejtve egy 2-es létra, amit elökapnak és nekidöntenek, hogy fel tudjanak mászni?
  Ha lett volna rá hely, én tuti egy lépcsözetes konyhabútort/beépített szekrényt terveztem volna oda az étkezöasztal helyére, amin alkalom adtán fel lehetett volna lépkedni….nem tudom miért nekem azok úgy tetszenek…..de meg is fordíthatjuk a kijelentést:nagyon tetszenek a jól kihasznált lépcsö alatti terek;)
  (az a hatalmas falfelület nekem kicsit amúgyis meztelen, kihasználatlan…..a beépített szekrényben pedig el lehetett volna rejteni egy felhajtható, vagy fiók-szerüen kihúzható asztalt)

 2. Rozália

  Szia. Nagyon tetszettek a tervek, de legjobban az, amely kiválasztásra került.
  Én is egy 41 nm-es egyszobás lakást néztem ki megvásárlás céljából, hasonló dobogós megoldáson gondolkozom. Érdeklődni szeretnék, hogy körülbelül a szoba átalakítása mennyibe kerül? (Alapvetően bútoraim vannak, amelyek passzolnak az ilyen kialakításhoz, a dobogó kialakítás költsége érdekelne, sajnos sehol nem találtam ilyen információt, illetve az elkészítésével kit lehetne megbízni. )

  Válaszod előre is köszönöm.

  Rozália

Comments are closed.