2010. év – ahogy én láttam

Lassan itt az év vége, eljött az elmúlt 12 hónap értékelésének ideje mindenhol. Én is áttekintettem a munkáinkat, összegeztem őket és érdekes képet kaptam arról, hogy hogyan változott tavaly óta az emberek hozzáállása az építkezésekhez, felújításokhoz, illetve a lakberendezéshez.

Természetesen ezek a megoszlások csak az általam tapasztaltakat mutatják, az én megbízói körömre, munkáimra levetítettek és másoknál lehet, hogy másként alakultak. Ugyanakkor szerintem az adatok egy része országos szinten is hasonló lehet. Ennek legfőbb oka persze a válság, és annak mindenhova begyűrűző hatása, ami nagyon sokakat érintett.
Sokkal kevesebb ember kezd neki egy építkezésnek, inkább meglévő otthonukat újítják fel, vagy használt lakást vásárolnak.

Az elmúlt években a megbízásaink több, mint fele Budapest környéki agglomerációban lévő építkezés volt. Ezzel szemben idén inkább a főváros belvárosi lakásainak a felújítása volt nagyobb százalékban, az összes tervezésünk mintegy 2/3-t tették ki.

A tervezett lakások mérete ugyan kisebb lett idén, ugyanakkor számuk jócskán nőtt. Ezt én a lakberendezésre kivetítve pozitívan látom, mert az emberekben talán kezd megfogalmazódni, hogy a lakásra szánt pénzüket ne kizárólag a vételárra költsék. Felelősségteljesebben döntenek, (ez szintén a válság eredménye) és tartalékot képeznek a lakások bebútorozására és egyéb berendezési tárgyak megvásárlására is. Ehhez szívesen vesznek igénybe lakberendezőt, hogy még szebb, élhetőbb és egyben költséghatékonyabb legyen az otthonuk kialakítása.

Kíváncsian, ugyanakkor optimistán várom, hogy mit hoz a jövő év és remélem még több embernek tehetjük szebbé épülő vagy megújuló otthonát!

Related Posts with Thumbnails
Oszd meg
2298 1 dec 18, 2010

Comments Closed

1 comment

Comments are closed.